Mit VWnet

Har du ikke en konto endnu? Få mere ud af VWnettet, opret dig som bruger her og nu - helt gratis...
Shoutbox
16:47 Stæger: Olietrykskontakt
22:03 t2pickup: jacob mener 411 kun er 1700 og 1800ccm ej 2000ccm
16:30 Gollum: stelnummer der starter med 134 hvad betyder det?
13:44 JAN_VW VW-BOBLE ØSTER TØRSLEV: gearkassekoder ??
09:13 Jacob: Findes Typ.4(411) med en 2,0 motor?
09:13 Jacob: finde Typ.4(411) med en 2,0 motor ?
09:15 iversen20: Buggy

Du kan se seneste shout historik her...
Sponsorer
Hovwdiaudi
Kit og buggy service
Get back on track
Classic vw parts

  Overfladeareal på type 1 topstykker

Tags:
No tags yet.

(permalink) PH1303 Member
Skrev for 13 years siden | | | |

Hej

Jeg startede denne nørdede tråd på callook lounge, og derfor er det skrevet på engelsk. Men jeg tænkte, at det også kunne være interessant at vende emnet her:

Everyone with experience with high performance aircooled VW's, have had concerns about high head temperatures - right? And most of us have also had a type 4 head in our hands, and wished the type 1 head had similar large cooling surface. But it doesn't.
Then I started to think about disc brakes, and what is normally done in order to improve cooling. By adding holes in the disc, it is possible to improve heat transfer, if it is done properly. This could in theory be transferred the aircooled cylinder head.

For example:

The cooling rib of the type 1 head is approx 2.5 mm thick. If a 2 mm hole is added in a rib, then you have removed a surface area of pi/4*2^2*2 = 6.3 mm^2, from the sides of the rib. But you have gained a cylindrical suface of pi*2*2.5 = 15.7 mm^2. So in total, you have increased the surface area by 15.7 - 6.3 ^= 9.4 mm^2. Lets say 20 small holes is added per cylinder, and the head has 8 ribs per cylinder, then a total of 1500 mm^2 is gained, or 15 cm^2.

Det eneste respons jeg fik var, at der nok ikke ville være noget at hente, da man samtidig fjernede noget masse fra topstykket?

Men det er ikke den fulde forklaring, som jeg ser det i hvert fald, da massen omkring kammeret forbliver intakt, og at "indløbet" til køleribben også vil være det samme. Massen vil kun have indflydelse på hvor hurtigt temperaturen stiger og falder, når det sker en ændring i den tilførte varme (hvor meget gas man giver).

Så spørgsmålet er er, om man kan øge effektiviteten af køleribben ved denne modifikation, og derved kan få topstykketemperaturen til at at falde ved en given belastning?

/Peter

(permalink) Frank_Andersen Member
Skrev for 13 years siden | | | |

Det må du jo prøve :) Frem med søjleboremaskinen.
Fabrikken rodede lidt med det. Jeg kan ikke huske om det var på 1200 30HK eller noget tidlig 34HK. Der var anvist man skulle bore nogen huller i en bestemt ribbe.

-------------------------------------------
Jeg beklager, men nogle af billederne er taget med et Canon spejlreflekskamera.
(permalink) warp Member
Skrev for 13 years siden | | | |

Det ekstra overfladeareal man opnår skal jo ses i forhold til det samlede overfladeareal på et type 1 topstykke. Nu kender jeg ikke overfladearealet af et type 1 topstykke, men har en fornemmelse af at 15cm^2 kun er meget få procent af det samlede areal og derfor er det minimalt hvad effekt man kan opnå.
Den næste udfordring ligger så i at ikke alle områder på topstykket er lige varme og derfor er der mere brug for ekstra køling nogle bestemte steder og ikke det store behov andre steder. Specielt omkring udstødningsporten er der behov for køling, men her er der ikke rigtigt nogle finner der kan bores huller i så her er man lige vidt.
Designet på type 4 topstykket (og Porsche 911 for den sags skyld) er netop lavet så der er flere køleribber og kommer større luftflow forbi udstødningsporten hvor der er stort behov for køling. Det er ikke rigtigt muligt på et type 1 topstykke hvor udstødningsporten er drejet 90 grader og kommer ud af siden. Så problemet med manglende køling af type 1 topstykket (ved tuning) er ikke kun manglende overfladeareal, men også selve designet hvor udstødningen kommer ud af siden hvor der hverken er meget luftflow eller køleribber.
(Jake Raby har kloget en del i det med udstødningsportens placering for nogle år siden da han var ved selv at udvikle et type 4 topstykke og han har skrevet lidt om det rundt omkring på nettet)

Men go for it og se om du kan lave nogle kontrollerede tests som viser hvor stor en effekt det ekstra overfladeareal giver. Det kunne være spændende at se.

-------------------------------------------
I love anything that goes fast enough to do something stupid in.
meanbug@gmail.com
(permalink) Farmer Member
Skrev for 13 years siden | | | |

"Baja Wesley" fra Australien lavede en masse kontollerede termotests i forbindelse med sin Phd. for 5,6 år siden. Deriblandt osse test med ovennævnte huller i køleribberne på type 1 topstykker. Han fandt at temperatursænkningen kun var 3 grader v. 4000 omdr. ved X udetemp/luftfugtighed og Y belastning. Et eller andet sted på nettet er der en stor afhandling om det. Men jeg har ikke set den i længe.
- Han fandt osse at en transperent coating af topstykkets køleflader med et bestemt produkt var væsentlig mere effektiv. Og han opnåede derved i omegnen af 9 grader temperatursænkning ved samme X & Y. Han fandt osse, at det var ABSOLUT ikke uvæsentlig hvilket termo transperent coating produkt der blev brugt. (Der blev afprøvet 3 forskellige så hut jeg hvisker.)
Ligeledes er der blevet forsket i at termocoate topstykkerne på indersiden. Ligeså med ventiler og stempeltoppe/skørter. Der er rigtig meget at hente, igen med de korrekte produkter, - især! på turbomotorer. På sugemotorer har det en tendens til at "røve" ca. 2% effekt, uvist af hvilken årsag. (Dvs. jeg kender den ikke, men det er der nok andre der kan fortælle noget om) Men korrekt coatede motorer - kan - klare en højere konstantbelastning uden at overophede.
En coatning af stempler, toppe og ventiler ligger typisk i ca. 5000 kr.

Jeg vil ikke sige, at coatning har overlevet sig selv, men med den udvikling der har været på type 1 og 4 motoren motoren for såvidt mht. knastakselprofiler etc. over de sidste 4-5 år, er coatningen blevet mindre nødvendig, idet vi har lært at vælge med omhu, og derfor kan sammensætte motorer, som udvikler væsentlig mindre "overskudsvarme" ift. konventionelle Sambamotorer og deres lige. Og med mindre overskudsvarme kan vi jo pumpe dem hårdere uden at overophede.
T

-------------------------------------------
20888030
alstrupt@gmail.com
(permalink) PH1303 Member
Skrev for 13 years siden | | | |

Tak for info.

Warp:
Helt enig i det du skriver. Men tanken var bare, om man ved en forholdsvis lille modifikation kunne hente lidt. For det er i småtingsafdelingen.
Allerhelst ville man jo gerne coate udst.-kanalen, og så isolerer det bidrag fra. Er der ikke også noget med at Porsche har keramisk coated udst.kanalen på nogen af deres turbo-versioner?

Men ja, det skal prøves. Havde spekuleret lidt på at tage en gammel dobbelt portet top, og så få den glasblæst. Dernæst varme den op i en ovn til 200° C, og så lade den køle af, mens man målte temperaturen med passende interval. Efterfølgende skulle den så modificeres med huller, og så gentage processen. Selvfølgelig vil det ikke være 100% sigende, da ventileringen omkring ribben er noget anderledes under drift. Men det kunne da give et billede af forskellen (hvis nogen).

/Peter

(permalink) Frank_Andersen Member
Skrev for 13 years siden | | | |

Du skal da som et minimum ud at køre med en motor som kører godt. Det kan ikke nytte noget at køre med et umuligt bæst der er dyset eller på anden måde indstillet forkert, så den overopheder.
Så skal du køre og erfare hvor varme topperne bliver og notere udetemperatur, temperatur i motorrum, belastning, hastighed, modvind/medvind osv.
Når du så har nogle data kan du tage topperne af. Bore huller og køre igen osv. osv.
Uden at ville tage modet fra dig tror jeg du vil opdage at det har fabrikken rodet med og det virker meget godt.
Bare for nyligt erfarede jeg at VW f.eks. har lavet tre versioner af det vi kalder et std. blæserhus med hundehus.
Omvendt kører en af mine gamle venner med en tunet 2007cc type1 motor med std. 30HK blæserhus UDEN oliekøeleren indbygget i blæserhuset. Det skulle jo efter alles overbevisning være helt forkert. Men den kører med nøjagtig samme temp. på begge topstykker ?
En VW bliver ikke for varm. Det går først galt når vi gør noget forkert.

-------------------------------------------
Jeg beklager, men nogle af billederne er taget med et Canon spejlreflekskamera.
(permalink) Griebel Member
Skrev for 13 years siden | | | |

Vil de hulborede ribber ikke skabe et anderledes, mere "kringlet" luftflow igennem toppen,med større modtryk til blæser-hjulet og som følge deraf,færre HK. ?....;)!!

-------------------------------------------
http://www.griebel.blogspot.com Instagram: C.Griebel

Reply

You must log in to post.