Du skal slet ikke være bekymret ved at lave 230 V installation i camperen. Hvis der er lavet ordentligt, er installationen lige så sikker i camperen, som installationen der forsyner camperen.
Følgende er taget fra "Stærkstrømbekendtgørelsen Afsnit 6"...altså den bekendtgørelse som omhandler elektriske installationer hvor der er risiko for personskade eller brand. Alle installatører bruger denne, og jeg har selv afsluttet den teoretiske del af el-autorisationen for ½ år siden.
Du kan betragte installationen i camperen som du betragter husinstallationen - dog er kravene lidt strengere på et par områder.
1) Stel (PE) og nulleder (N) være adskilte - ellers vil fejlstrømsafbryderen foran køleskabet ikke reagere, ved eventuelt afledning fra fase til PE.
2) Installationen i camperen skal have en indgangsafbryder, der afbryder alle fase og nul - automatsikring.
3) Hver gruppe i camperen skal have individuel overstrømsbeskyttelse (overbelastning og kortslutning), der bryder fasen - automatsikring. NB! Hvis der kun er én gruppe i camperen, kan overstømsbeskyttelse og indgangsafbryder godt være samme afbryder - bare den afbryder fase og nul.
Og så lige én ting mere. Det er et krav, at der bruges et specielt campingstik til campere - så de kun kan anvendes på campingspladser. I SB6 er det så et krav til installationen på campingpladser, at der er HPFI afbryder - og så er din installation i camperen normalt beskyttet ad den vej. MEN...du vil nok gerne have sådan at du kan tilslutte camperen til installationen med alm. stikpropper, men du kan jo aldrig være 100% sikker på at installationen der forsyner camperen er udstyret med HPFI afbryder, så det er tilrådeligt at få monteret HPFI afbryder - og det SKAL være HPFI afbryder.
Hvis du f.eks. får forsynet camperen fra installation uden HPFI, og camperen heller ikke er udstyret med HPFI, så vil hele camperen bliver spændingsførende hvis der skulle ske en kortslutning mellem fase og PE. Da der ikke er nogen forbindelse mellem jord og camperen, vil der være en blivende spændingsforskel her på 230 V - første gang der så er en der står på jorden og rører camperen, får vedkommende altså 230 V over sig, og det kan være dødeligt.
Puha...det var da også lidt af en stil :D
Men alt i alt...adskilt PE og nul, automatsikring der afbryder nul og fase, HPFI.
Trumpf skrev:
MickiDines skrev:
VW-Royce -> Din el-lærer tilbage i 90'erne har ret ;D det ender med det en dag at vi skal kalde det 240V.. Vi har jo allerede forhøjet det til 230V for nogle år siden.. og jeg har 234V i mine stikkontakter her på sydsjælland.
Jeg har også lige målt strømmen her (er i skole) strømmen i kontakten er oppe på 247V så mon vi ikke snart skal kalde det 250V.
Går på Tønder Teknisk Skole
Hvad er det for et instrument der kan måle strøm med volt som enhed? ;-)
Desuden så vil spændingen der måles ved stikkontanten jo være afhængig af belastningen på transformeren, så hvis du måler spændingen en dag hvor alt udstyr kører, så vil spændingen måske være en del lavere. Med mindre tranformeren er udstyret med en automatisk viklingsomkobler, så er man nød til at indstille transformeren, så man er sikker på at man minimum får 230 V (eller der omkring) uanset belastningen på transformeren - jo mindre belastningen så er på transformeren, jo højere spænding vil der måles i stikkontakten.